Zoals te lezen is in de biografie is een familielid actief geweest in het verzet in Zwolle tijdens de 2e wereldoorlog. Wij zijn van mening dat hij een plekje verdient op deze site, ook omdat hij veel met HJ heeft samengewerkt in dit verzet. Na heel veel uren zoeken op het internet en na verhalen van familieleden en mmv vele organisaties, gespecialiseerd in de oorlog, hebben we een beetje een beeld kunnen vormen over zijn doen en laten in die tijd.

Paul Oosterwijk, geboren op 19-02-1915 in Zwolle was een zoon van Antonij Hermanus Oosterwijk en Elisabeth Heitman.

Pauls vader en HJ waren broers.

Paul was als kantoorbediende werkzaam bij het arbeidsburo in Zwolle.

Hij werkte sinds medio 1943 in het verzet. Hij maakte valse ausweisen met nagemaakte stempels die door HJ werden vervaardigd en achter de schilderijen werden verstopt. Ook verspreidde en vervoerde hij illegale lectuur ( Je Maintiendrai ).

Vanaf 14 November 1943 moest hij onderduiken.

Door verraad wist de SD (Sicherheitsdienst) van het bestaan van het adres, waar iedere dinsdag koeriers en illegale werkers uit het hele land materiaal haalden en brachten. Op 13 juni 1944 doen de Duitsers in de vroege ochtend een inval in een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 74 te Amsterdam. Hier was de persoonsbewijzen sectie gehuisvest. 2 Personen werden direct gearresteerd en de rest werd opgewacht en gearresteerd. Meer dan 20 illegale werkers, uit alle delen van Nederland, waaronder ook Paul, vielen op deze manier in handen van de vijand.

Vanuit de gevangenis Weteringschans in Amsterdam wordt hij op transport gezet naar kamp Vught en opgesloten in barak 4b.Van daaruit werd hij op 6 september 1944 op transport gesteld naar het Duitse concentratiekamp Oraniënburg-Sachsenhausen. Hier moest hij als dwangarbeider in de vliegtuigfabriek Heinkel werken.

Vermoedelijk is hij begin 1945, enkele maanden voor het einde van de oorlog, op transport gesteld naar het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen waar hij tussen 5 april en 31 mei is overleden.

Zijn sterfdatum is vastgesteld door het Rode Kruis op 31-05-1945.

Paul is volgens de documentatie van de oorlogsgravenstichting overleden in Bergen-Belsen op 31 mei 1945 en daar begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp. Waarschijnlijk was hij ziek en zwak bij de bevrijding van het kamp. Een ander verhaal is dat hij is doodgeschoten. Er zijn nogal wat twijfels over zijn sterfdatum en doodsoorzaak. Deze worden nog onderzocht!

 

Personen die op 13-juni 1944 in het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 74 te Amsterdam zijn gearresteerd:

 

Paul Oosterwijk

Cornelis van Vugt

Hendrik van Wilgenburg

Johan Weijgers?

H Rieling

Veldhuis

Overveem

Joukje Grandia-Smits (verzetsnaam Clara)

Aantal unieke bezoekers: 35201 - Aantal hits: 72469